piątek, 22 lutego 2013

Fish & Chips po mojemu..




Dwa lata temu będąc w Szkocji w zapadłej wiosce odwiedziłem pub w którym była ,,tylko" ryba z frytkami. Jednak smak tej świeżutkiej rybki jakoś za mną chodził, aż zrobiłem sobie fiszoczipsa w domu. Odpowiednio przyrządzone danie bez kupnych frytków i wietnamskich rybów jest smaczne, tanie i zdrowe.A jak je zrobić już piszę..
Fish& Chips z flądry, smażonych ziemniaków i ostrej sałatki cebulowo- ogórkowej

Składniki:
- flądra mrożona ( dwa kawałki po 15 dkg kupiłem w sklepie we wsi za 4.50 zł )
-ziemniaki 0,5 kg
-olej do smażenia
-cebula 1 szt
-marchewka 0,5 szt
-ogórek najlepiej z domowego pikla 2 szt
-1 jajko do ciasta
-mąka duża łyżka
-cytryna
-sól, pieprz,cukier


Przygotowanie: flądrę dzień wcześniej rozmrażamy przekładając cebulą i marchewką. Nie solimy i nie pieprzymy! Na następny dzień z jajka, mąki, soli i pieprzu robimy ciasto w którym zanurzamy rybią tuszkę. Rybkę czyli flądrę wcześniej oczywiście pozbawiamy płetw, ości pozostają, ale wbrew obawom flądra ma je grube i proste do usunięcia w czasie późniejszej konsumpcji.


Ziemniaki na angielskie frytki obieramy i kroimy w cząstki, następnie płuczemy w ciepłej wodzie i dokładnie odsączamy. teraz kolej na sałatkę która będzie pikantnym uzupełnieniem dość mdłej z natury rybki i frytek. Cebulę kroimy w półksiężyce, świeżą marchew w jullien, a kwaśne ogórki w plasterki. W miseczce składniki zalewamy odrobiną wody spod ogórków, dodajemy pieprzu najlepiej białego i odstawiamy na godzinkę do przegryzienia. W międzyczasie rozgrzewamy tłuszcz na frytki w frytownicy- mnie się zepsuła i od tego czasu używam garnka z siatką..Jest super. Frytki smażymy na złoty kolor a potem odciekamy na papier. Rybę w cieście smażymy na dość głębokim tłuszczu równomiernie i powoli. Odsączamy. Anglicy taką rybę ( ale fileta ) jedli na gazecie w czasie przerwy w pracy.. Potem długie lata wyśmiewane jako brytyjski przykład antytalentu kulinarnego w ostatnich latach powróciły na salony. Nasza rybka jest tylko wariacją na temat ale bardzo smaczną. Szczególnie z sałatką. Polecam!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz