poniedziałek, 21 stycznia 2013

Grillowane fileciki z pstrąga na sposób psarski


Lód na dworze, w domu ciepło więc wychodzić na dwór się nie chce. To w Małopolsce- gdzie indziej to na pole:) Taka aura sprzyja ,,kuchennym rewolucjom" polegającym na zrobieniu czegoś z tego co mamy na podorędziu. Przedwczoraj na obiad zrobiłem  grillowane filety z pstrąga z opiekanymi ziemniakami i ciepła kapustą czerwoną domowego wyrobu grzaną ze śliwka suszoną. Do tego sałatka z cebuli, sałaty lodowej , czosnku i jabłka z majonezem..Pychota mówię wam:) 
Składniki:
-pstrąg do wyfiletowania
-sałatka z czerwonej kapusty ( swojska )
-ziemniaki
-sałata lodowa
-jabłko
-cebula
-czosnek
-majonez
-dwie śliwki suszone
-olej
-plaster cytryny
-chrzan tarty
-pomidor cząstka
-mąka, sól, pieprz

Sposób przyrządzenia: Potrawa jest dość prosta do zrobienia jednak wymaga sporo składników. Lecz poza pstrągiem są to składniki tanie i taki obiadek nie obciąży budżetu domu więcej niż zwykły. Zaczynamy od wyfiletowania rybki której obcinamy ostrym nożem głowę, ogon i płetwy. Następnie tuszkę pstrąga dzielimy na dwa kawałki solimy pieprzymy obtaczając w mące ( można bez mąki). Ja najbardziej lubię sałatki a ta która jest dodatkiem jest naprawdę prosta i pyszna. Robimy ja z drobno posiekanej sałaty lodowej, cebuli, czosnku i tartego jabłuszka z dodatkiem łyżeczki dobrego majonezu. Psary są wioską gdzie wszyscy robią pikle. Domek Cioci a szczególnie jego piwnica to miejsce gdzie przechowujemy zrobione przetwory. Do pstrąga po psarsku dołożyłem pikla z kapusty czerwonej na ciepło z dodatkiem posiekanych śliwek suszonych. Dla lepszego smaku kapustę czerwona można delikatnie wzmocnić octem- do rybki jak znalazł. Ziemniaczki obieramy i kroimy w cząstki. Gotujemy na półtwardo a następnie dosmażamy. To samo robimy z naszym filecikiem z pstrąga który grillujemy na patelni grillowej wraz z plasterkiem cytryny i cząstką pomidora. Wykładamy na talerzyk dokładamy chrzanik i wuala ( czy jakoś tak po francusku ). Nasi mili goście którzy mieszkają w Domku Cioci jak również przyjaciele odwiedzający mnie w Psarach zajadają się takim fajnym pstrągiem ze stawu państwa Latków. Na razie zajob nie pozwala mi uzupełnić przepisami nowej strony Psar www.nasze-psary.net ale wkrótce pojawi się tam sporo starych i nowych przepisów na pyszne, wiejskie potrawy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz