Delikatna sałatka z grillowaną rybą
Delikatna sałatka z grillowaną rybą.
Składniki ( na dwie osoby):
Ryba do wygrillowania (1 mała na dwie
osoby), sałata lodowa80 g, papryka swieża 10 g, pomidor 60 g, cebula
czerwona (pół niewielkiej), cukinia 20 g, oliwki czarne i zielone 8
sztuk, jajko 1 szt, oliwa z oliwek, sos balsamiczny, dwa listki bazyli,
oregano (świeże badż z torebki), pieprz kolorowy, sól, cztery kromki
pieczywa tostowego, przyprawa do ryby i folia alu.
Sposób przygotowania:
Rybkę umyć, posypać przyprawą do ryb ,
kroplą oliwy z oliwek, delikatnie posolić i popieprzyć, zawinąć w folię
alu i wygrilować przez około 10 minut. Na talerz wyłożyć posiekaną w
cząstki sałatę lodową, na nią dajemy pokrojoną w słupki paprykę, w
cząstki pomidora i w półksiężyce cebulę. Całość kropimy oliwą z oliwek,
solimy i pieprzymy. Gotujemy jajko na półtwardo. Wyciągamy ostudzoną
rybke z folii, oddzielamy skórę i ości, kroimy na niewielkie kawałki i
wykładamy na naszą sałatkę. Jajko dzielimy na cztery cząstki i układamy
na sałatce. Dokładamy na nią dekoracyjnie oliwki przekrojone na pół i
posypujemy oregano. Dekorujemy sosem balsamicznym. W tym czasie na
grillu grillujemy cukinie w plasterkach i chleb tostowy. Cukinią
dekorujemy naszą sałatkę a tosty kładziemy na talerzyku obok.
Smacznego!
Tomasz Piszczek
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz