piątek, 2 maja 2014

Delikatna sałatka z grillowaną rybą


Delikatna sałatka z grillowaną rybą

sal1Długi weekend majowy mamy w pełni. Z tej okazji spędzamy sporo czasu z bliskimi grillując przy pieknej  pogodzie na swieżym powietrzu. Polecam przepis na pyszną sałatkę z grillowana rybą. W mojej sałatce rybą ta była dorada, ale równie dobra sałatka wyjdzie z pstrągiem, czy filetem z dorsza. Można również zrobić jej wersję z rybą wędzoną. Sałatka jest prosta w przyrządzeniu i nie wymaga wyszukanych składników. Najlepiej smakuje z wygrillowanymi tostami.
Delikatna sałatka z grillowaną rybą.
Składniki ( na dwie osoby):
Ryba do wygrillowania (1 mała na dwie osoby), sałata lodowa80 g, papryka swieża 10 g, pomidor 60 g, cebula czerwona (pół niewielkiej), cukinia 20 g, oliwki czarne i zielone 8 sztuk, jajko 1 szt, oliwa z oliwek, sos balsamiczny, dwa listki bazyli, oregano (świeże badż z torebki), pieprz kolorowy, sól, cztery kromki pieczywa tostowego, przyprawa do ryby i folia alu.
Sposób przygotowania:
Rybkę umyć, posypać przyprawą do ryb , kroplą oliwy z oliwek, delikatnie posolić i popieprzyć, zawinąć w folię alu i wygrilować przez około 10 minut. Na talerz wyłożyć posiekaną w cząstki sałatę lodową, na nią dajemy pokrojoną w słupki paprykę, w cząstki pomidora i w półksiężyce cebulę. Całość kropimy oliwą z oliwek, solimy i pieprzymy. Gotujemy jajko na półtwardo. Wyciągamy ostudzoną rybke z folii, oddzielamy skórę i ości, kroimy na niewielkie kawałki i wykładamy na naszą sałatkę. Jajko dzielimy na cztery cząstki i układamy na sałatce. Dokładamy na nią dekoracyjnie oliwki przekrojone na pół i posypujemy oregano. Dekorujemy sosem balsamicznym. W tym czasie na grillu grillujemy cukinie w plasterkach i chleb tostowy. Cukinią dekorujemy naszą sałatkę a tosty kładziemy na talerzyku obok.
Smacznego!
Tomasz Piszczek

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz