Co potrzebujemy:
Farsz
-kapusta kiszona
-pieczarki
-cebula
-marchew
-olej, sól, pieprz
-kostka grzybowa
Sos
-śmietana 30%
-łopatka wieprzowa
-czosnek
Ciasto
-mąka
-jajko
-olej
-ciepła woda
Kapustę kiszoną płuczemy i drobno siekamy. Na dużej patelni na rozgrzany tłuszcz wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, marchewkę w julienn i pieczarki w słupki. Podsmażamy po czy dorzucamy kapustę kiszoną, zalewamy wodą i dusimy około 1,5 h do całkowitego odparowania. Pod sam koniec dodajemy kostkę grzybowa i pieprz. Odstawiamy do wystudzenia.
Ciasto robimy z mąki pszennej typ 500 do której dodajemy jajko i ciepłą wodę z odrobiną soli .Żeby było miękkie dodajemy odrobinę oleju. Rozwałkowujemy i tu trochę się zmienia. Z ciasta wycinamy kwadraty po około 12 cm które faszerujemy kulkami kapusty. Z nich formujemy pierogi na kształt kołdunów. Gotujemy w wrzącej, osolonej wodzie z dodatkiem oleju około 7 minut (ciasto domowe).
I teraz ,,clou" naszej potrawy. Grillujemy na patelni cienkie paski łopatki wieprzowej, dodajemy zmiksowany czosnek i zalewamy kremówką. Dusimy do momentu aż sos zgęstnieje. Solimy i pieprzymy. Wykładamy na talerz dekorując wedle uznania. Pychota! To mówię ja Tomek:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz