poniedziałek, 11 marca 2013

Pstrąg pieczony z pikantną sałatką





Oj coś dawno nic nie pisałem więc nadrabiam. W międzyczasie zebrało mi się z 10 nowych receptur. Tu pierwsza z nich. Pstrąg pieczony w folii z porem i koperkiem. Potrawa smaczna, szybka w przygotowaniu i niezbyt rujnująca portfel:)
Składniki:
- pstrąg patroszony taki koło 18-20 dag
-pory 15 dag
-koperek
-cebula 1/3
-jabłko 1 szt
-ogórek kiszony 1 mały
-ziemniak 1 duży
-masło łyżeczka
-cząstka pomidora
-2 plasterki cytryny
-łyżeczka majonezu
-łyżeczka chrzanu
-olej
-sól, pieprz i papryka ostra

Sposób przygotowania: pstrąga umyć, posolić, popieprzyć, nafaszerować niewielką ilościa pokrojonego w cieniutką jullien i łyżkę masła, natrzec plasterkiem cytryny i zawinąć w alufolię. Pieczemy około pół godziny w temperaturze 150-150 stopni. W tym czasie przygotowujemy pikantna sałatkę do mdłej przecież rybki. W miseczce mieszamy sparzonego pokrojonego w julilien pora, starte na tarce jabłko i obranego ogórka kiszonego, pokrojona w cieniutkie paski cebulę. Do tego łyżka majonezu, sół, pieprz i malutka szczypta papryki ostrej. W ciągu 40 minut pieczenia pstrąga sałatka powinna się ,,przegryźć". Obieramy ziemniaka i kulujemy go kulkownicą. Kulki smażymy w rozgrzanym głębokim tłuszczu frytkownicy bądź specjalnym garnku . Upieczoną rybkę sprawdzamy jak ciasto patyczkiem- jak nie wypływa takie,, białe" białko rybka jest gotowa. Do pstrąga obowiązkowy chrzan i cytryna. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz